Contact opnemen?

Ik wil jullie hierbij laten weten dat ik na ruim 3,5 jaar afscheid ga nemen als coördinator van SAMEN. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden bij Humanitas. Ik mag daar mijn expertise in het betrekken van jongeren bij vrijwilligerswerk en projectmanagement verder ontwikkelen.

willem van sermondt

Tien jaar geleden zat ik als deelnemer in India.  Sinds 2010 ben ik actief betrokken als vrijwilliger bij SAMEN. In de kerngroep, in de organisatie van groepsreizen en het begeleiden van nieuwe deelnemers. In 2015 mocht ik mijn voorganger Michael opvolgen als coördinator van SAMEN. In 3,5 jaar heb ik enorm veel geleerd en vele maatschappelijk betrokken jongeren zien vertrekken en terugkomen bij SAMEN. Nu ga ik het stokje doorgeven.

Per 1 november ga ik beginnen bij Humanitas. In de komende maanden zal ik voor de helft van mijn tijd bij SAMEN blijven en worden ondersteunt door Sarah Beeftink. Op die manier zullen de activiteiten en begeleiding van SAMEN gewoon kunnen doorgaan. Morgen komt de vacature voor de nieuwe coördinator online. Heb jij interesse om de nieuwe coördinator van SAMEN te worden? Hou dan de website in de gaten. Wil je weten waarom werken bij SAMEN zo tof is, hieronder 5 hoogtepunten van mijn tijd als coördinator van SAMEN.

 

vrijwilligerswerk buitenland

1. Jongeren met idealen.

Ik vind het een enorme eer dat ik coördinator van SAMEN mocht zijn. Ik heb de afgelopen jaren zijn meer dan 125 jongeren voor korte of langere tijd via SAMEN naar een project zien gaan. Als coördinator mocht ik bij al deze avonturen een beetje toeschouwer zijn. Ik mocht luisteren naar dromen en plannen tijdens de kennismakingsgesprekken,  kritische vragen stellen tijdens het informatieweekend, positieve berichten ontvangen van de partnerprojecten over de inzet van de vrijwilligers en luisteren naar de inspirerende verhalen bij terugkomst. Hoogtepunt van het jaar waren de terugkomdagen. Op deze momenten hoor je over hoe de meeleefervaring jongeren veranderd en wat ze hebben geleerd. Bij ieder op zijn of haar eigen manier heeft de meeleefervaring een leven grote impact, tof dat ik daar een bescheiden bijdrage aan mocht leveren.

vrijwilligerswerk

2. Kwalitatieve verbeteringen van de voorbereiding en begeleiding

In Amsterdam mocht ik werken met een betrokken team van kundige vrijwilligers. Jongeren die bij terugkomst hun ervaring willen doorgeven én kansen zagen om SAMEN te verbeteren. Zo hebben we een nieuwe handboek gemaakt, nieuwe werkvormen voor de trainingsweekenden bedacht en een nieuwe website gelanceerd. Straatkinderen en straatjongeren zijn een kwetsbare doelgroep, ik vind het daarom belangrijk dat de voorbereiding op werken met deze doelgroep bij SAMEN zo goed mogelijk is.  We hebben hier als SAMEN een aantal goede stappen in gezet.

groepsreis afrika

3. Samenwerking met Straatvisie

In de afgelopen jaren hebben we steeds vaker samengewerkt met onze collega’s van Straatvisie. Het Don Bosco huis is een inspirerende werkplek, met als hoogtepunt de maandagavond wanneer de jongeren van Straatvisie over de vloer zijn. Tijdens de nacht van de straatjongeren in 2016 en 2017 kwamen jongeren van Straatvisie tijdens een workshop vertellen over het leven op straat in Amsterdam en over de jeugdzorg. De verhalen van deze jongeren hebben mij anders doen kijken naar straatproblematiek in mijn eigen stad en de manier hoe onze zorg is georganiseerd. Hoogtepunt in de samenwerking was natuurlijk het gezamenlijk organiseren van de uitwisseling naar Swaziland afgelopen voorjaar.

don bosco

4. Een vertrouwd Don Bosco netwerk

Ik heb mij enorm thuis gevoeld bij Don Bosco. In Assel, bij het provincialaat in België, bij collega’s in Londen en Wenen, bij de partnerprojecten in India, Kenia, Swaziland, Zimbabwe, Ecuador. Waar ik ook kwam, Don Bosco zorgde voor een thuisgevoel. Het is fijn om te kunnen vertrouwen op een wereldwijd netwerk. In 2016 hadden 2 vrijwilligers problemen met hun vlucht naar India, ze moesten uitwijken naar een luchthaven in een andere stad. 1 telefoontje met Don Bosco Bangalore en zij zorgden ervoor de twee jongeren werden opgehaald van de luchthaven. Heel tof dat je dan tegen ouders kan zeggen dat het geregeld omdat we wat mensen kennen in de stad.

5.   De vrijwilligers van SAMEN

SAMEN draait op vrijwilligers, zij zorgen ervoor dat SAMEN kan doen wat ze doet. Het was mij een genoegen om samen te mogen werken met zoveel kundige vrijwilligers. Zij stelden kritische vragen aan mij en dachten mee over nieuwe activiteiten en verbeteringen in de begeleiding. Ik blijf het bijzonder vinden hoeveel tijd en energie vrijwilligers in SAMEN steken. Bij SAMEN lijkt dat heel gewoon, maar het is echt bijzonder.

straatkinderen vrijwilliger