Contact opnemen?

Sinds 2015 maakt SAMEN gebruik van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Door dit programma is vrijwilligerswerk in het buitenland via SAMEN relatief goedkoop. Het programma vergoed veel van de kosten die onze deelnemers normaal gesproken zelf zouden betalen. Ook in 2018 kan SAMEN gebruik maken van dit programma.

Capacity Building for youth

Het programma waar SAMEN haar financiering van krijgt heet 'Capacity Building for Youth'. In ons project wordt er gewerkt aan zowel de capaciteit van de vrijwilliger als de capaciteit van de doelgroep op de projecten. De meeleefervaring staat bij SAMEN nog altijd centraal, je bent te gast op een project, leeft mee en ondersteunt de lokale staf. In de voorbereiding, tijdens de reis en nadien biedt SAMEN ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Vanuit een bescheiden gastrol proberen vrijwilligers ook bij te dragen aan de bredere levensvaardigheden van de kinderen en jongeren. Hierbij kan je denken aan;

betaalbaar vrijwilligerswerk
  • Talentontwikkeling: de activiteiten georganiseerd door vrijwilligers geven kinderen de mogelijkheid om uit te blinken in sport, spel, muziek of creativiteit; 
  • Samenwerken: vaak organiseren vrijwilligers sporten en spellen waarbij samenwerking cruciaal is;
  • Creativiteit: in het onderwijs van veel landen staat het stampen van informatie centraal. Door creatieve activiteiten stimuleren vrijwilligers het vermogen van kinderen om zelf na te denken;
  • Fijne motoriek: door middel van knutselactiviteiten bevorderen vrijwilligers de fijne motoriek van de kinderen; 
  • Engelse taalvaardigheid: veel vrijwilligers bevorderen door middel van bijles de Engelse taalvaardigheid van de kinderen. 

In 2015 en 2016 hebben we voorbeelden van bovenstaande activiteiten gebundeld in een best practice boekje.

Financiën

Vanuit het programma worden veel van de kosten voor de vrijwilliger vergoed. Hierdoor is vrijwilligerswerk via SAMEN relatief voordelig.

  • Je vliegticket (tot een maximum bedrag);
  • Verblijf op het project, inclusief maaltijden (€ 150,- p/m);
  • Aanvullende ziektekostenverzekering;
  • Maandelijks zakgeld (€ 55,-).

Meer informatie over de kosten van vrijwilligerswerk vind je op de kostenpagina.

Ook de groepsreis is onderdeel van het Erasmus+ programma. We vragen een deelnemersbijdrage van € 1.000,- van de deelnemers, dit ligt ver onder de kostprijs.

Waarom ontvangt SAMEN deze subsidie?

Met regelmaat vragen jongeren ons hoe het kan dat vrijwilligerswerk via SAMEN zoveel goedkoper is dan bij sommige andere organisaties. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is SAMEN een stichting, wij hebben niet als doel om winst te maken. Ten tweede werkt SAMEN veel met vrijwilligers. Er is één betaalde kracht, de coördinator, die wordt ondersteunt door een kerngroep van vrijwilligers. De subsidie van de Europese Unie is de derde reden dat vrijwilligerswerk in het buitenland via SAMEN relatief goedkoop is.

SAMEN kan deze aanvraag doen omdat we in een groot internationaal Don Bosco netwerk zitten. De aanvraag doen we in samenwerking met onze partnerprojecten in India, Kenia, Zimbabwe, Swaziland, Ecuador en Bolivia. Daarnaast heeft SAMEN veel ervaring in het aanvragen en uitvoeren van dergelijke programma's.

vrijwilligerswerk goedkoop