Contact opnemen?

7 handige dingen om te weten over Don Bosco

Don Bosco is een wereldwijde katholieke organisatie die zich inzet voor kwetsbare kinderen en jongeren. Er zijn meer dan 15.000 Salesianen (priesters en broeders van Don Bosco) en een veelvoud aan zusters, medewerkers en vrijwilligers actief in 130 verschillende landen. Don Bosco is soms een eigen wereldje op zich, met woorden en gebruiken die je als buitenstaander niet altijd direct begrijpt. We helpen je een beetje op weg. Met kennis over de volgende zaken ben je al een heel eind op weg.

don bosco foto

1. Don Bosco: een persoon of een organisatie

Is Don Bosco nu een persoon of een organisatie is een veel voorkomende vraag. Het is beide waar. Giovanni Bosco werd geboren in 1815 in Italië. Don is Italiaans voor priester. Toen Giovanni priester werd kreeg hij de naam Don Bosco, priester Bosco.
Al tijdens zijn leven startte Don Bosco een organisatie, deze organisatie kreeg na de dood van Don Bosco de naam van de stichter. Tegenwoordig dragen nog steeds alle projecten in navolging van Don Bosco de naam Don Bosco, eigenlijk best makkelijk dus.

2. Congregatie

Don Bosco (de priester) vroeg aan de Paus of hij zijn eigen congregatie binnen de Katholieke kerk mocht oprichten. Een congregatie is een soort club, vereniging of organisatie binnen de Katholieke kerk. De club van Don Bosco richt zich op kwetsbare kinderen en jongeren wereldwijd. Andere congregaties zijn bijvoorbeeld de Dominicanen, Franciscanen of Trappisten (bekend van het bier).

3. Salesianen

Wanneer je aansluit als religieus bij Don Bosco, dan ben je een Salesiaan. De oorsprong van het woord Salesiaan is van de originele naam van de organisatie (Sociëteit van Franciscus van Sales). Don Bosco noemde zijn volgelingen Salesianen. Een Salesiaan is dus een volgeling van Don Bosco. Het is toch beter dan “Boskonijn”.

Hoe word ik Salesiaan in drie stappen
Mocht je dusdanig enthousiast zijn geworden en zeg je: “ik wil ook Salesiaan worden!”
Denk dan nog even goed na, want Salesiaan worden doe je niet zomaar.
Stap 1: wees een man.
Voor de dames: er zijn ook zusters van Don Bosco, zij vormen een eigen groep. Probeer het daar eens.

Stap 2: denk er goed over na
Don Bosco geeft je meestal eerst een aantal jaar om goed na te denken of het leven als Salesiaan bij de past. Voel je je echt geroepen om Salesiaan te worden?

Stap 3: leg een gelofte af
Hiermee kies je voor een religieus leven. Geen seks, geen gezin maar een eenvoudig samenleven met andere Salesianen terwijl je je inzet voor jeugd en jongeren.

Stap 4: priester worden (optioneel)
Wil je er helemaal voor gaan, word dan priester. Dan mag je bijvoorbeeld voorgaan in de kerk. Het duurt meestal een jaar of 12 voordat je priester bent (studie filosofie, theologie, praktijkervaring etc.). Je kan ook salesiaan worden zonder priester te zijn, broeder dus.

don bosco feest

4. Altijd feest met Don Bosco

Op een project maak je sowieso veel (heel veel) feestdagen mee. Salesianen vieren natuurlijk de Christelijke feestdagen (kerst, Pasen, Hemelvaart etc.) maar ook zijn er de nodige Don Bosco feesten. Op 31 januari is bijvoorbeeld het feest van Don Bosco en ook voor andere belangrijke figuren bij Don Bosco zijn er feestdagen. Op een project worden ook de verjaardagen van de Salesianen en kinderen uitgebreid gevierd. Kortom: elke week is er wel een aanleiding voor een feest.
 

5. Lastige woorden

Communiteit: een huis waar Salesianen bij elkaar wonen.
SDB: afkorting voor Salesianen van Don Bosco. Vaak zetten Salesianen dit achter hun naam.
Father (Engels), Padre (Spaans): dit betekent priester. Op de projecten worden de Salesianen vaak simpelweg Padre of Father genoemd.
Parochie: verwijst naar een kerk en de omliggende wijk.
Een mis (niet te verwarren met een miss-verkiezing): een kerkdienst.
Eucharistie: tijdens het tweede deel van de mis is er een eucharistie ofwel avondmaal. Dan krijg je een hostie.
Missionaris (niet te verwarren met het standje): een religieus persoon die elders in de wereld aan de slag gaat.

rector major don bosco

6. Wie is toch die man?

Op projecten, meestal in de eetzaal, kom je naast foto´s van Don Bosco ook vaak de foto tegen van deze man.Het is Fr. Ángel Fernández Artime, een Spaanse Salesiaan. Hij is sinds 2014 de baas van Don Bosco wereldwijd. Bij Don Bosco heet deze functie: Rector Major, de opvolger van Don Bosco.

7. Waarom toch al die Acroniemen?

De projecten vaak aangeduid met een acroniem. Als je ergens TESPA, UESPA, SURABI of iets dergelijks ziet staan, dan is het vast een ingewikkelde afkorting. DBYES in Nairobi betekent bijvoorbeeld Don Bosco Youth Educational Services. Wij denken dat er ooit 1 project is begonnen met een acroniem en deze rage zich vervolgens heeft doorgezet. Wist je dat SAMEN ook een acroniem is: het staat voor SAlesiaanse Missies En Nederland. Zoals je ziet is het acroniem niet echt gelukt, daarom hebben we in 2011 besloten om maar gewoon SAMEN te gebruiken en de verdere uitleg achterwege te laten.