Contact opnemen?

Afgelopen weekend was het terugkomweekend van de India groepsreis. Jamilène, deelnemer aan de reis, vertelt over het weekend en over hoe zij terugkijkt op de groepsreis. Wat heeft ze geleerd? Hoe is ze veranderd?

Wat hebben jullie gedaan tijdens het weekend?

Tijdens het terugkomweekend kwam de groep weer samen bij elkaar om terug te kijken op de reis. Het was gezellig om de groep weer bij elkaar te hebben, maar ook jammer dat dit de laatste bijeenkomst met de groep was. We hebben veel activiteiten gedaan om terug te kijken op de reis en de invloed de reis op ons allemaal heeft gehad.

vrijwilliger in India

Het weekend begon met een film van de reis die gemaakt was door Saraya (begeleider van de reis). De foto’s van de voorbereidingen, Koningsdag en van de reis waren allemaal te zien in de film. Het is een samenvatting van onze ontwikkeling als groep voor en tijdens de reis. Daarna kregen we de opdracht om een foto van de reis uit te keizen die veel betekenis voor ons had. Een foto kiezen vond ik best lastig. Uiteindelijk heb ik een foto gekozen van mezelf met kinderen tijdens een activiteit. We waren samen aan het dansen en ik was op dat moment echt blij om daar te zijn en ik voelde me gelukkig.

De groep heeft ook de reis geëvalueerd met Willem (coördinator van SAMEN). Er was ruimte om feedback te geven over de reis en ook complimenten. De groep vond het over het algemeen een geslaagde reis met diverse projecten en verschillende kinderen. Een aandachtspunt voor de volgende groepsreis is beter voorbereiden van activiteiten voor de kinderen en de groep niet heel lang uit elkaar splitsen.

We hebben ook een collage gemaakt over onze ontwikkeling tijdens de reis en een brief aan onszelf geschreven. Deze twee activiteiten vond ik het leukste, omdat het reflectiemomenten waren om te kijken naar jezelf en wat je hebt meegemaakt. Het schrijven van de brief was persoonlijk. De brief wordt over zes maanden naar ons toegestuurd, via de post. Niemand zal de brief lezen en alleen weet jij de inhoud ervan.

groepsreis vrijwilligerswerk

Wat heb je geleerd over straatkinderen en straatjongeren?

Met de groep zijn we bijvoorbeeld naar treinstations geweest om te kijken hoe de hulpverleners samenwerken om straatkinderen op te vangen en naar een project te nemen. Het is een heel proces om kinderen weer thuis te plaatsen of naar een project. Ik heb geleerd dat deze kinderen ontzettend sterk zijn, ondanks wat ze allemaal hebben meegemaakt. Sommige kinderen hebben last van hechtingsproblematieken door de afwezigheid van een moeder of vaderrol. Soms zijn ouders overleden, soms zijn er andere redenen waarom er geen contact is met familie. Kinderen kunnen zich eenzaam en niet begrepen voelen. Ze moeten op een jonge leeftijd zelf de wereld in. Normen en waarden is iets wat ze vaak in de opvoeding niet meekrijgen. Daarnaast wordt er vaak op (ex)-straatkinderen neergekeken. Dit maakt het ook lastig om in de toekomst een baan te vinden. Ze moeten telkens voor een plek vechten in de maatschappij.

vrijwilligerswerk don bosco

Voelde jij je thuis in India?

Jazeker. Ik kan me nog herinneren dat de kinderen en volwassenen onder de indruk waren van mijn zwarte haar. Ze dachten dat ik een Indiër was en spraken Tamil en Telugu tegen mij. Indiërs kunnen goed dansen en dat kan ik ook. Op een project ging ik dansen met de jongens en zij waren een beetje verbaasd over mijn bewegingen. Doordat ik er anders uitziet dan de andere groepsleden, werd ik soms anders behandeld. Soms als een Indiase vrouw die zich moet bedekken en andere keren als een buitenlander met andere normen en waarden.

Tijdens het weekend hebben jullie ook gesproken over hoe je bent veranderd. Wat heb jij geleerd van de reis?

Nog steeds vertel ik mensen over mijn ervaring in India. Mijn vrienden en familie merken een verschil in mij. Er wordt aan mij gezegd dat ik rustiger ben geworden. Ik maak mij minder druk om kleine dingen, ik praat meer en ik ben ook dankbaar voor wat ik heb. De drukte en armoede in India was een reflectiemoment om niet meer te klagen als bepaalde situaties niet perfect verlopen. Tijdens de reis heb ik meer contact gemaakt met de groep en durfde ik meer te praten. Ik voelde me meer op mijn gemak in de groep en kon mezelf zijn.

"Het maakte voor hen niet uit waar in vandaan kom. Ik was gewoon Jamilène, zonder label. Gewoon een wereldmens."
vrijwilligerswerk buitenland

Ik ben ook meer in aanraking gekomen met mijn culturele identiteit. Ik realiseer me nu dat ik een wereldmens ben die niet echt ergens behoort. Ik ben geboren en opgegroeid in Aruba, maar ben de laatste drie jaar best vernederlands. Toch word ik als buitenlander in Nederland gezien. In India kon ik mezelf zijn. De kinderen waren blij om te zien dat ik ook zwart haar had net als hen. Het maakte voor hen niet uit waar ik vandaan kom. Ik was geen Arubaan, Nederlander, Spaans, Portugees of wat voor andere nationaliteit mensen denken dat ik ben. Ik was gewoon Jamilène, zonder label. Gewoon een wereldmens.

Je bent nu weer aan de studie in Nederland, welke les probeer je de komende tijd vast te houden?

Ik zou graag rustig willen blijven in situaties en mezelf geen zorgen maken over kleine dingen. In India heb ik geleerd om los te laten en een andere oplossing te zoeken als Plan A niet werkt. Dit was vooral bij de activiteiten met de kinderen. Als perfectionist is het best lastig om helemaal los te laten, maar ik vind wel dat ik op de juiste pad ben.

Ik zou ook contact willen behouden met mensen in de groep. In het begin vond ik het lastig om contact te maken met mensen en zei ik niet veel. Maar tijdens de reis heb ik mensen leren kennen en heb ik met sommigen een band opgebouwd.

In de komende jaren ben ik van plan om meer te gaan reizen en betrokken te blijven bij SAMEN. Ik wil zeker meer vrijwilligerswerk doen en meer landen, culturen en talen leren kennen. Misschien nog vrijwilligerswerk in Zuid Amerika? Wie weet? En ja, zeker zal ik een keer terug willen naar India. Time will tell…

groepsreis vrijwilligerswerkgroepsreis india

In de zomer van 2019 gaat de groepsreis naar Kenia. Thema van de reis is: non-formeel leren. Tijdens workshops met oudere jongeren, staf en leraren denken we na over leerzame activiteiten voor straatkinderen en straatjongeren. Zowel ervaren vrijwilligers van SAMEN als nieuwe jongeren kunnen zich aanmelden voor de reis. Meer weten? Klik hier.