Contact opnemen?

Met zo'n 40 belangstellende begonnen we afgelopen vrijdag de Nacht van de Straatjongere bij het Leger des Heils, midden op de Wallen, vol met toeristen en feestgangers. De lallende toeristen vormden een vreemd contrast met het thema van de avond.

"Heel bijzonder om mijn verhaal hier te vertellen, het was niet altijd makkelijk maar zo stap ik een beetje uit mijn comfort-zone".

Tijdens de avond waren er meerdere sprekers. Nina en Sofie van Streetcornerwork Amsterdam vertelden ons over hun werk met dak-/thuisloze jongeren in Amsterdam. Hoe worden jongeren gesignaleerd en hoe help je hen vervolgens verder? Hoe pak je (eventuele) schulden aan, hoe werk je aan een beter CV om je baankansen te vergroten?

"Als jeugdpastor kom ik niet snel in aanraking met straatjongeren. Misschien zit er in mijn kerk ook wel iemand met deze problemen. Goed om deze verhalen van ervaringsdeskundigen te horen".

In de kapel van de oudezijds 100 vertelde Tom Schoemaker  vol overtuiging een prachtig verhaal over zijn leven op straat. Hij vertelde hoe zijn badeendje zijn steun en toeverlaat was. Bij elke vervelende gebeurtenis pakte hij zijn eendje erbij en beleefden ze samen bijzondere avonturen. Een mooi verhaal op een mooie locatie. In de bibliotheek van de oudezijds 100 vertelden drie dames van Straatvisie hoe het is als je op straat komt te staan en tegen welke problemen je aan loopt. Ze vertelden onder anderen de plaatsen om te overnachten. Hier slaap tussen onbekende mensen, als 25-jarige vrouw.

"Heel bijzonder om het doorzettingsvermogen te zien bij de drie dames. Ik ben blij dat ik bij een bank werk en niet dagelijks met deze problemen te maken heb".

De dames lieten ons vooral zien hoe zij zich hier doorheen geslagen hebben en hoe ver zij nu gekomen zijn. Een indrukwekkende presentatie, waar de belangstellenden vermoedelijk nog wel aan terug zullen denken. Na afloop kregen we veel positieve reacties. Een aantal mensen vond dat zo'n evenement nog veel meer mensen zou moeten bereiken. Want al hebben veel mensen het goed in Nederland, niet iedereen begint met gelijke kansen.

"Ik zie de problematiek van straatjongeren nu heel anders dan vooraf. Ik heb een ander beeld".