Contact opnemen?

Vandaag lanceren wij het platform 'Lezen - Kijken - Doen'. Een platform met tips voor boeken, films en uitjes ter voorbereiding van je reis. Onze oud-vrijwilligers hebben per continent 6 boeken, films of uitjes geselecteerd die volgens hen nuttig zijn.

Voorbereiden op de cultuur

Bij SAMEN vinden we een gedegen voorbereiding op het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland erg belangrijk. Tijdens onze voorbereiding komen diverse onderwerpen aan bod, denk aan de achtergrond van straatkinderen, hechtingsproblematiek en het samenwerken met de lokale staf. Ook bespreken we het meeleven en werken in een andere cultuur. Oud-vrijwilligers geven hierbij vanuit hun eigen ervaring voorbeelden van cultuurverschillen, ook vragen we jou welke cultuurverschillen je verwacht. Geregeld krijgen we de vraag of we nog boeken of films weten ter voorbereiding van je reis. Vanaf vandaag hebben we een platform waarop we onze tips voor boeken, films en activiteiten gebundeld hebben. Gesorteerd per continent en 6 tips per categorie, voorzien van een persoonlijke aanbeveling van een oud-vrijwilliger.

 

Een weergave op een kaart vertelt soms als veel van over hoe wij naar de wereld om ons heen kijken. We hebben bewust gekozen voor een wereldkaart waarin niet Europa centraal ligt.

 

universele reisgids voor moeilijke landen

Omgaan met cultuurverschillen zit hem niet zo zeer in nieuwe gebruiken. Met welke hand moet je eten? Hoe begroet je elkaar? Welke kleding is gepast? Onze vrijwilligers redden zich meestal prima met dit soort zaken. Misschien doe je het in de eerst week 'fout', maar dat wordt je vast vergeven door je gastheer. Lastiger is het wanneer je tegen cultuurverschillen aanloopt, die minder aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer de communicatie minder soepel verloopt. Wanneer iemand geen 'nee' durft te zeggen. Wanneer je een vraag stelt, maar geen duidelijk antwoord krijgt. Het kan best even duren voordat je met deze verschillen om kan gaan. Het wordt echt lastig wanneer je het ergens hardgrondig mee oneens bent. Tot in je kleine teen kan je niet begrijpen waarom de ander zo handelt. Soms heeft dit te maken met het karakter van een persoon, maar ook vaak met de cultuur. Hoe bereidt je je voor op het omgaan het zulke cultuurverschillen? 100% voorbereid ben je nooit, maar het helpt enorm wanneer je kennis hebt van de cultuur en de achtergrond van het land waar je naartoe gaat. Met Lezen - Kijken - Doen willen we je inspireren om je goed voor te bereiden op het land waar je een tijdje gaat wonen en werken.

We willen dat Lezen - Kijken - Doen up-to-date blijft. Heb je een tof boek gelezen, een mooie film gezien of een festival bezocht? Laat het ons weten. Heb je een boek gelezen en was het ronduit slecht of juist helemaal geweldig? Laat het ons weten! Stuur je recensie en dan passen wij de website aan.