Contact opnemen?

Wist je dat Marieke vijf jaar geleden op de Filipijnen maarliefst twee keer Mama Mary heeft gespeeld? In een mooi gewaad, met een echte (soms huilende) baby, voor vele kindergezichtjes die het prachtig vonden. En ook Anita heeft opgetreden met kerst, samen met de kinderen gedanst voorin de kerk. Lees hieronder het vervolg van haar kerstdagen in Kenia, en maak kennis met de kersttradities van de Filipijnen. Misschien geeft het je nog wat inspiratie voor de komende kerstdagen...

vrijwilligerswerk afrika

Anita, Kenia, vervolg

De dag van kerstavond was aangebroken en plots begon iedereen ineens haastig alles te versieren. Dit doen ze niet zoals wij 3 weken van te voren, nee dit doen ze gewoon de dag zelf nog even… Het was dus een hectische ochtend maar alles was dan uiteindelijk ook prachtig versierd en hadden we zelfs een echte kerstboom. Na de lunch hebben we de hele middag de danspasjes geoefend met de kids, want we zouden samen met hun tijdens de kerkdienst gaan dansen. Zij zijn zo ongelofelijk ritmisch dat Jessy en ik ons af en toe even achter de oren krapten en twijfelden of we ons niet te erg voor paal zouden zetten vanavond. Vol goede moed hebben we toch maar mee gedaan. Ik bedoel maar wie krijgt er nu zo’n kans? Zonder fatsoenlijk avond eten konden we direct na het oefenen door naar de kerk voor het echte werk. Mijn hart bonsde zo hard toen de muziek begon en we voor een volle kerk stonden met alle ogen op ons gericht, maar al gauw genoot ik enorm om dit samen met de kids te kunnen doen! 

De sfeer tijdens de dienst was ontzettend fijn, het voelt als een eenheid samen met deze mensen om me heen en het was een heel bijzonder kerstgevoel. Moe en voldaan kwamen we om 22.45u de kerk uit rollen. Wij hadden ons er inmiddels al bij neergelegd dat het dit jaar een kerst zou zijn zonder groot feestmaal met familie en cadeautjes maar wel met een bijzonder fijne sfeer, totdat we bij de sisters binnen kwamen. Daar was ie dan: de kerstboom met cadeaus, het grote feestmaal, lekkere wijn én al mijn lieve Sisters/Fathers/Brothers die inmiddels aan zijn gaan voelen als familie. Dit was een geweldig begin van de kerst, waarin ik me ontzettend gelukkig voelde! 

 

Marieke, Filipijnen

In de weken voor kerst wordt hier het zogeheten Caroling For A Cause georganiseerd. Een stuk of 40 scholars (scholieren) gaan dan van huis naar huis om liedjes te zingen (carols) om geld in te zamelen. Dit geld wordt dan elk jaar aan een goed doel besteed. Dit jaar gaan we waarschijnlijk weer naar het dorpje in de bergen, om daar kerstcadeautjes uit te delen en activiteiten te doen. Heel mooi (ik was verbaasd) dat de scholars hier dus ook vrijwilligerswerk doen, terwijl ze zelf al zo weinig hebben. De betrokkenheid is dus enorm! 

Wij gaan zelf trouwens mee doen met het carolen. We zijn deze week begonnen met oefenen, maar veel liedjes zijn in Tagalog, een van de talen hier. Heel moeilijk om uit te spreken, maar na een paar keer oefenen lukt het hopelijk wel. Het lijkt me echt heel tof om te gaan carolen, de scholars kijken er ook echt naar uit! De sfeer is nu al geweldig (tijdens die oefeningen) dus dat wordt alleen nog maar beter!

kerst vrijwilligerswerk filipijnen

Novenna

Het is hier een traditie dat er elk jaar de 9 dagen voor kerst een vroege mis wordt gehouden. Het verhaal gaat dat wie elke ochtend (9 dagen lang) naar deze mis gaat, aan het einde een wens mag doen die in vervulling zal gaan. Natuurlijk wilde ik deze mooie traditie ook meemaken en begon ik vol goede moed afgelopen zondagochtend aan mijn eerste vroege mis. 
Hier in Lourdes hebben we de keuze tussen 2 missen, een om 3.00 AM en een om 4.30 AM. Ik heb beide missen meegemaakt en moet zeggen dat de 3 o’clock mij beter bevalt. Je moet vroeger je bed uit, maar het voordeel is dat je daarna langer kunt slapen! Zo ben ik in de nacht van maandag op dinsdag om 2.20 m’n bed uit gegaan, ready to go for the early mass! Om half 5 was ik weer thuis, kon ik nog mooi 3 uurtjes slapen, om daarna weer fris en fruitig op te staan en 3 uur Duitse les te geven. Wat een heerlijk ritme he? Ik moet zeggen dat het vermoeiend is, maar dat ik dit zeker niet had willen missen. Het is een hele bijzondere ervaring. 
 

Kerst Filipijnen straatkinderen project buitenland

Christmas Party's

Kerst begint al in september, maar de kerstfeesten komen pas in december. Nu is dus de tijd aangebroken van de Christmas Party’s. In totaal zijn we uitgenodigd voor 7 feesten.
De Christmas Party’s zijn heel erg leuk. Vaak staan presentaties in de vorm van dans of zang centraal, de games en natuurlijk het eten. En het liedje Gangnam Style. Jaja, dat hoor je hier aan een stuk door, zeker op de Christmas Party’s.... 
Daarnaast organiseert een father hier elk jaar een kerstfeest voor de mensen die op straat leven. Zelf is hij dan verkleed als de kerstman, en wij (de 3 vrouwelijke vrijwilligers) waren verkleed als de santa clara’s, met prachtige rode rokken aan. Wij hadden ook veel van zijn Bundles of Joy gesponsord, dus dat was heel leuk om daar te kunnen uitdelen. Sowieso een hele bijzondere ervaring.

 

 

SAMEN wenst iedereen, alleen of samen, ver weg of dichtbij, hele fijne feestdagen!