Contact opnemen?

Het SAMEN verhaal van Eric en Francijn begon in 1996. Francijn was terug van een Don Bosco groepsreis naar Uruguay, geleid door Pater Harrie. Later heeft Francijn op het informatie weekend in Assel er een presentatie over gegeven, met Eric in het publiek. Ze hebben daarna in een ander weekend samen als vrijwilligers gekookt, waarna de vonk tussen hen oversloeg. Hun relatie was nog maar kort toen Eric via SAMEN uitgezonden werd (1998). Hij was de eerste SAMEN vrijwilliger die voor langere tijd naar Zuid-Amerika werd uitgezonden. In Bolivia (provincie Santa Cruz) heeft hij 16 maanden lang als docent gewerkt op een Don Bosco school. Een afstandsrelatie voor zo’n lange periode, met een heel ander leven, werkte niet voor beiden. Francijn en Eric gaven elkaar de ruimte. 

Helaas zagen ze elkaar een lange tijd niet veel meer … 

Francijn en Eric zijn echte wereldreizigers. Francijn was in 2001/2002 in het straatkinderenproject in Guayaquil, Equador werkzaam. Toen ze terugkwam naar Nederland zat Eric opnieuw in Bolivia (2003). Dit keer om daar een pilot te doen voor zijn latere project ‘Toborochi’ (2006), Met dat project heeft Eric samen met lokale trainers het algehele zelfbewustzijn van de plattelandsbevolking vergroot met als doel de preventie van HIV/Aids . Toborochi draait nog steeds nadat Eric het naar een jaar overgedragen had aan een betrokken lokale NGO. Bij zijn terugkeer in Nederland was Francijn alweer vertrokken. Ze was naar Nanda, Tanzania (2006 tot 2009). Ze werkte daar als HIV-arts en sprak als wereldburger al spoedig met haar patiënten in het Swahili. Tussentijds vertrok Eric in 2008 in het begeleidingsteam van de groepsreis van SAMEN naar Zuid Amerika (Bolivia-Equador)

Tussen al het reizen door kookte Eric ook jarenlang op de infoweekenden in Assel, hij deed dit samen met Gerjan en Willem. Zij samen zijn de traditie van het gekke exotische eten gestart, die nu nog steeds vaste prik is op het infoweekend. Francijn was in periode in Tanzania en Mozambique te vinden. Als ze ineens tussentijds heel even in Nederland is, zoekt ze Eric op. Ze zijn nog niet helemaal zeker wat ze samen willen maar ze spreken wel af om te hiken.  Wat maanden later zien ze elkaar weer naast een air-strip in Tanzania. Ze reizen wekenlang samen rond en komen ergens in Mozambique tot een goed gesprek. Samen blazen ze hun relatie weer nieuw leven in... Als ze na besluit rondkijken blijken ze ‘toevallig’ naast een Don Bosco school staan. Een cirkel lijkt na jaren rond… hun begin was Don Bosco’s SAMEN geweest.

In 2011 trouwen ze in Assel, de plaats waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Harrie heeft hen helaas niet kunnen trouwen, omdat hij inmiddels al overleden was, maar ze zijn wel getrouwd door een Salesiaanse pater, door Kees van Luijn. Op hun trouwdag kregen ze een weerhuisje cadeau als symbool van al die jaren ervoor waarin ze elkaar steeds misliepen door hun buitenlandse trips.

Inmiddels zijn Eric en Francijn niet slechts met zijn tweeën, want 7 jaar geleden zijn er een tweeling dochters geboren die dit SAMEN-huwelijk nog eens extra bekroond!