Contact opnemen?

Op dinsdag 22 maart was het eindelijk zo ver; de grote première van 'Somewhere I Belong. In een bomvolle bioscoopzaal in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht werd de documentaire gemaakt door SAMEN-vrijwilliger Marieke Ekenhorst getoond. Na de vertoning was er een Q&A met Marieke en cameraman en Lucas Munninghoff.

Somewhere I Belong

De documentaire 'Somewhere I belong' is gemaakt door Marieke Ekenhorst en Lucas Munninghoff op de Filippijnen. Het idee komt van Marieke: “Ik wilde een ‘creative challenge’ doen bij het honoursprogramma van mijn studie. Ik wilde geen onderzoek doen, maar juist op een beeldende manier een verhaal vertellen.  Op die manier hoopte ik dat ik veel meer mensen zou bereiken dan met een wetenschappelijk artikel”. In 2012 is Marieke 7 maanden weggeweest met SAMEN naar de Filippijnen. “Sindsdien koester ik een stiekeme liefde voor dit land”. En in het najaar van 2015 is ze terug gegaan voor de documentaire. Een relatief korte 6 weken, maar erg productief. “Overdag werkten we hard aan de documentaire, en ’s avonds hadden we tijd om oude vrienden en bekenden op te zoeken”.

vrijwilligerswerk straatkinderenvrijwilligerswerk afrikasomewhere I belong
De avond werd georganiseerd in het sfeervolle Louis Hartloop Complex in Utrecht.

Screening en Q&A

De documentaire gaat over migratie, een thema wat heel erg leeft op de Filippijnen. “Bijna iedereen heeft wel een neef, nicht, broer, zus, oom of tante in de familie die in het buitenland woont. Ik was benieuwd naar de verhalen van deze migranten”. De titel “Somewhere I belong” is gebaseerd op het verhaal van één van de hoofdpersonen in de film. “Mayette is ruim 20 jaar geleden van de Filippijnen naar Duitsland gemigreerd en worstelt nu nog steeds met de vraag wat voor haar een ‘thuis’ is. Dit komt in de film op meerdere momenten naar voren en deze titel vonden Lucas en ik daarom wel toepasselijk”.

premiere somewhere I belongmarieke ekenhorstmarieke ekenhorst film

Na de vertoning was er een Q&A met Marieke en Lucas. Hierbij gaf de docent van Marieke nog wat extra inzicht over waarom er vanuit de Filipijnen zoveel mensen emigreren. In de film wordt een mooi contrast gegeven tussen jonge mensen vol dromen over een beter en rijker leven buiten de Filipijnen en het verhaal van geëmigreerden en hun achterblijvers. Hierbij kwam sterk naar voren welke hoge verwachtingen er worden gelegd op de emigranten en de verwachting om het verdiende geld te delen. De soms naïeve dromen vallen in realiteit soms hard tegen. Het gemis van thuis en het gevoel tweederangsburger te zijn in het nieuwe land zijn hier een voorbeeld van. 

Lucas vertelde bij de Q&A dat hij trots was op de documentaire. "ik vertel graag verhalen, verhalen van mensen, verhalen uit andere culturen. Het geeft een kick deze verhalen te delen met anderen, in dit geval met jullie". Marieke kreeg de vraag wat ze tegen jonge mensen met migratie plannen op de Filipijnen zou willen zeggen. "Ik zou ze willen meegeven dat het een stuk genuanceerder en moeilijk is dan dat ze vaak denken. Maar ik denk niet dat het aan mij is om ze te zeggen dat ze het niet moeten doen".

Lucas Munninkhof