Contact opnemen?

Chennai Anbu Illam is het eerste project in India waar vrijwilligers van SAMEN naartoe gingen. Met Anbu Illam werken wij al meer dan 20 jaar samen. Het project is een klassiek project voor opvang en scholing van straatkinderen. Verspreidt over de stad kom je de verschillende fases van opvang tegen. Van het signalering op het station tot de meer langdurige opvang.

Waar is het project?

Chennai is de op vier na grootste stad van India. Tot 1996 werd de stad Madras genoemd. Chennai is een cultureel en educatief centrum, waar onder meer de Universiteit van Madras en verschillende dans- en muziekacademies zijn gevestigd. Het is ook het centrum van de Tamil-talige filmindustrie en wordt om die reden wel 'Kollywood' genoemd. Hoogtepunten in Chennai zijn de Kapaleeshwarar tempel, het jaarlijkse Chennai Music & Dance Festival en het twaalf kilometer lange strand.

vrijwilligerswerk India

Wat doet het project?

Anbu Illam Chennai biedt de straatkinderen structurele hulp. Deze hulp bestaat uit projecten van kleinschalig onderwijs in de sloppenwijken tot aan de opvang en begeleiding van zwerfkinderen. Bij het eerste contact met het kind wordt er onderzocht of het mogelijk is om het kind bij familie onder te brengen. 

Wanneer de woonsituatie te onveilig is, wordt het kind, in het geval van een jongen, op het project ‘Royapuram’ geplaatst. Dit is het korte verblijf project van Anbu Illam waar de jongen leert hoe het is om afstand te nemen van de straat. Na enkele maanden wordt de jongen op het project M.K.B. Nagar geplaatst. Meisjes komen direct op ‘Saranalaya’ terecht. In deze opvanghuizen krijgen de kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan of om een praktisch vak te leren. Er wordt bijvoorbeeld naailes, kookles en computerles gegeven.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Het project bestaat uit drie opvanghuizen, twee voor jongens en één voor meisjes. Je kunt zelf kiezen in welk huis je wilt werken, uiteraard in overleg met de medewerkers. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld een sportprogramma opzetten en begeleiden, helpen met het huiswerk van de kinderen of creatieve activiteiten organiseren. De dag begint vaak met het naar school brengen van de kinderen. Veel vrijwilligers vonden dit een relaxte manier om zomaar even een praatje te maken met de kinderen. Wanneer de jongens uit school komen is het tijd voor sport en spel. In de tussentijd heb je tijd om activiteiten voor te bereiden, kan je meer administratieve taken doen of kan je meehelpen op het project Royapuram.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

 

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"Na veel plannen gingen we met alle jongens naar de Chennai dierentuin. Voor de meeste Jongens was dit de eerste keer naar een dierentuin. Tijdens de 3 uur treinreis naar de dierentuin kon hun enthousiasme dan ook niet stuk (Ze bleven maar ongelovig vragen of hun favoriete dier er ook zou zijn (als ik een roepie zou krijgen voor elke keer dat ze vroegen of er ook leeuwen waren zou ik rijk zijn)). Je kan je dan ook wel voorstellen hoe enthousiast ze wel niet waren toen ze hun favoriete dier dan ook echt zagen. Toen een tijger ook nog eens een flinke grom liet horen waren ze al helemaal gelukkig. Kortom voor zowel de jongens als voor ons was het een onvergetelijke dag." - Jan-Gert -
"Studytime.. Je best doen om de jongens en meiden twee uur lang stil te houden, zodat ze serieus huiswerk kunnen maken. Vaak is dit meer twee uur niet luisteren, maar ongein uithalen en er een wedstrijdje van maken wie het meeste aandacht van je krijgt. Wat een opgave is dat om ze dan iedere dat stil te krijgen. (wat stiekem ook wel weer pret oplevert)" - Lotte -