Contact opnemen?

Makuyu is een klein dorp niet ver van Nairobi. Don Bosco heeft hier een heel groot project met onder andere technische scholen, een kliniek en een basisschool. Hoewel de omgeving erg rustig is met volop natuur is er op het project veel levendigheid. Met een actieve houding zijn er veel plekken waar je kan helpen. Bijvoorbeeld op de basisschool, de drukkerij en de technische school.

Waar is het project?

Het project Makuyu ligt naast Makuyu Town. Dit dorp ligt op een uur rijden van de hoofdstad Nairobi. Vanaf het project kun je een kleine wandeling maken naar het dorpje, wat vaak een leuke wandeling is; kinderen uit het dorp komen je zwaaiend en lachend tegemoet, sommige van hen roepen misschien je naam al. Doordat iedereen oprecht wil weten hoe het met je gaat voel je je direct thuis in Makuyu.

Wat doet het project?

Don Bosco Makuyu is een groot project, bestaande uit veel onderdelen. Zo heeft het project een medische post met apotheek, tandarts en dokter, is er een lagere school, een crèche en twee technische scholen. Daarnaast worden is er een groep kinderen die op het project wordt opgevangen. Een gedeelte van de projecten wordt gerund door de paters van Don Bosco, het andere gedeelte wordt geleidt door de zusters.

vrijwilligerswerk afrika

De paters houden zich vooral bezig met de technische school. Hier gaan jongens uit de buurt en jongens die op het project verblijven naar school. De laatste groep zijn vaak ex-straatjongens die na hun middelbare school bij Bosco Boys in Nairobi doorstromen naar technische opleiding. Zo kunnen ze onder andere opgeleidt worden tot automonteur, timmerman of leren ze boekdrukken in de drukkerij. Op zondag gaan de paters voor in de dorpskerk op het terrein.

De zusters runnen hun eigen technische school voor meisjes, waar ze de meiden leren naaien of opleiden tot kapster. Daarnaast vangen de zusters ook een groep van ongeveer 20 veelal jonge kinderen op. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de medische post. Een keer per maand kunnen mensen een medisch consult krijgen zonder dat ze hoeven te betalen. Op deze dagen is het altijd erg druk in de kliniek.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger krijg je een huisje op het project waar je kan wonen. Je maaltijden eet je in de communiteit van de paters. Als vrijwilliger zal je vooral aan de slag gaan op de projecten van de paters; natuurlijk is het altijd mogelijk om ook eens mee te kijken met de zusters.  Je neemt vooral een ondersteunende rol op je. Zo kun je bijvoorbeeld één op één huiswerkbegeleiding geven aan kinderen die achterlopen met Engels, kun je helpen bij de peuter- en kleuterklas en leuke sport- en spelactiviteiten voorbereiden en uitvoeren met de kinderen van de basisschool. Het is een groot project waar met en proactieve houding altijd wel iets te doen is.

De paters gaan soms ook voor kerkdiensten naar kleine dorpen in de omgeving. Soms kan je mee in de pick-up wagen. Leuk extraatje is dat je op deze manier de omgeving een beetje kan verkennen. Je komt in kleine afgelegen dorpjes waar je anders niet snel zou komen.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je kosten zoals je vliegticket en de kosten voor je verblijf worden vergoed. Je eet mee op het project. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Door hun situatie worden veel straatkinderen al jong volwassen. Daarom vonden mijn maatje en ik het belangrijk de kinderen van het project af en toe echt kind te laten zijn. Zo kwamen we op het idee een avond te organiseren met Hollandse spelletjes. We hadden ontzettend veel plezier!" - Jessy -
"Echt aandacht hebben voor de kinderen betekent ook aandacht voor de cultuur waarin ze opgroeien. Op sommige plekken speelt geloof een andere rol dan wij in Nederland kennen. Het is daarom belangrijk te te verdiepen in de lokale cultuur en geloof. Om te begrijpen hoe beslissingen worden gemaakt op een project en je eigen beslissingen erop aan te passen." - Anita -