Contact opnemen?

Swaziland is een klein landje in het noordwesten van Zuid-Afrika. Manzini Youth Care is een heel groot project bestaand uit verschillende deelprojecten voornamelijk gelegen in één wijk. Als vrijwilliger zijn er veel mogelijkheden om actief te zijn op bijvoorbeeld de brugschool en de diverse opvangprojecten. Bij grote evenementen en feestdagen kan je aansluiten in projectteams en kan je jouw organisatie skills laten zien.

Waar is het project?

Manzini is één van de grootste steden van Swaziland. De stad ligt middenin het land, en is het belangrijkste industriële centrum van Swaziland. In Manzini kun je gebruik maken van minibusjes. Een leuke manier om kennis te maken met de lokale bevolking. Op ongeveer een halfuurtje rijden van de stad kun je Mlilwane Wildlife Sanctuary bezoeken. Manzini is tevens de hoofdstad van het district dat ook Manzini heet. Het is een relatief kleine stad omgeven door groene heuvels.

vrijwilligerswerk zuid-afrika

Wat doet het project?

Het MYC project bestaat onder andere uit zes woningen waar straatkinderen en jongeren worden opgevangen en verzorgd. Iedere woning heeft tenminste één huisvader en huismoeder, die er voor zorgen dat de kinderen in hun basisbehoeften worden voorzien. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de educatie voor de kinderen, verzorgen het eten en de schoonmaak. De projecten zijn kleinschallig opgezet in een familiaire sfeer. In de verschillende woningen, of huizen, worden de kinderen in verschillende leeftijdscategorieën opgevangen.
 
Naast de opvanghuizen heeft MYC verschillende sociale programma´s. Er is een brugschool, waar kinderen die uitgevallen zijn uit het onderwijs in korte tijd weer op niveau worden gebracht. Ook is er een grote middelbare school, een crèche en een technische school. Daarnaast heeft MYC een ontwikkelingskantoor van waaruit er diverse programma´s worden gecoördineerd ten behoeve van de sociale en economische ontwikkeling van Manzini en omgeving.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger kun je hier bijvoorbeeld meehelpen in de klas op de basisschool. Je kunt de kinderen Engels leren door middel van liedjes en spelletjes, en tegelijkertijd leren zij jou siSwati. ’s Avonds kun je langs de woningen van de straatkinderen om samen huiswerk te maken of gezellig te kletsen en te spelen met de kinderen. Er is ook vrije tijd om leuke uitstapjes te maken. Vrijwilligers helpen ook vaak mee bij de sociale programma´s. Bijvoorbeeld bij het uitdelen van voedsel in de omliggende dorpen.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je kookt voor jezelf in het huisje waar je verblijft. Je moet hierbij rekening houden met wat extra eigen kosten voor je levensonderhoud. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes. Het project heeft ook een eigen website. Dit filmpje geeft alvast een korte impressie van Manzini Youth Care.

"Een meisje in het huis waarvoor ik werk, had een graduation ceremonie. Voor haar had ik een prachtige jurk geregeld, we zijn samen naar de kapper gegaan en ik heb op de dag zelf haar helemaal opgemaakt. Ze straalde toen ze vertrok. Dit maakt mij trots op mijn werk hier." - Kayla -
"Eén van de oudere jongens op het project was bezig werk te zoeken. We hebben het erover gehad wat hij leuk vindt en wat hij goed kan. Dit heeft hij opgeschreven in een sollicitatiebrief met cv, zodat hij kon solliciteren. Vlak voor mijn vertrek vertelde hij aan mij dat hij een baan en een huis had gevonden. We waren beide ontzettend blij!" - Melanie -