Contact opnemen?

Chris is vrijwilliger in het bestuur van SAMEN in de rol van penningmeester. Aan de hand van zijn eigen rol als vrijwilliger schrijft hij over zijn kijk op vrijwilligerswerk. Wat is vrijwilligerswerk en wat betekent het om vrijwilligerswerk bij of via SAMEN te doen?

Vrijwillig(ers)werk

Vrijwilligerswerk is een gek woord. Het is niet altijd even vrijwillig (of vrijblijvend), en het is al zeker geen werk. In het Engels wordt het vaak vertaald met ‘charity’, en daardoor krijgt het een bijsmaak van het helpen van zielige mensen die zelf niets kunnen. Terwijl vrijwilligerswerk precies het tegenovergestelde is! Het is je kwaliteiten inzetten voor iets of iemand die andere kwaliteiten heeft, waardoor je allebei iets kan leren.

chris kleijne

Vijf jaar geleden werd ik door de toenmalige coördinator gevraagd om penningmeester te worden van SAMEN. En dat terwijl ik nog nooit naar Afrika, Latijns-Amerika of India geweest was. Sterker nog, ik had ook niet het plan ooit met SAMEN weg te gaan. Ik was bijna klaar met mijn studie finance en zou snel écht aan het werk gaan (niet vrijwillig). Juist vanwege mijn andere achtergrond leek het mij mooi om bij deze club betrokken te raken. Om de coördinator iets te leren over financiën, maar ook om zelf iets te leren van al die mensen die zich inzetten voor SAMEN, en van al die vrijwilligers die jaarlijks naar de projecten gaan.

Nu vijf jaar later realiseer ik me dat ik op een bepaalde manier precies dezelfde ervaring heb mee mogen maken als een SAMEN vrijwilliger op een project: Van tevoren weet je niet precies waar je terecht komt en wat je gaat doen. Je hebt enthousiaste verhalen gehoord, begeleiding gehad en heel internet doorgespit, maar that’s it. Na een paar weken komt altijd datzelfde moment: waar ben ik aan begonnen? Dingen kunnen tegenvallen, veel moeilijker gaan dan gedacht, of je hebt geen flauw idee of al die tijd die je in je vrijwillige bijdrage steekt iets gaat uitmaken als je straks weer weg bent. Ik kan je een ding vertellen: join the club! Je bent niet de eerste, en ook niet de laatste die dat gaat meemaken. Op dit soort momenten leer je pas echt wat je in huis hebt, en hoe volwassen je bent. Dan pas ben je bezig waar je voor kwam: jezelf ontwikkelen.

Chris Kleijne
Leeftijd: 27 jaar
Beroep: bankier
Hobbies: wielrennen en voetbal
Dol op: werken in Excel
Rol bij SAMEN: penningmeester

Een SAMEN vrijwilliger

Een SAMEN vrijwilliger gaat niet naar een project omdat de kinderen zielig zijn en niets kunnen. Een SAMEN vrijwilliger gaat niet naar een project om te werken. Een SAMEN vrijwilliger gaat zelfs niet naar een project om iets te veranderen aan de omstandigheden van de kinderen. Nee, een echte vrijwilliger gaat naar een project om er te zijn, niets meer, niets minder. Alleen al door er te zijn breng je iets extra’s naar de projecten. Door er te zijn geef je kansen. De kans om de kinderen iets te leren wat zij nog niet kunnen. De kans om jezelf te leren kennen en je te verplaatsen in de situatie van de kinderen. Maar bovenal, de kans om samen te genieten, te ervaren en SAMEN te zijn.

Vrijwilligerswerk: Het is je kwaliteiten inzetten voor iets of iemand die andere kwaliteiten heeft, waardoor je allebei iets kan leren.
vrijwilligerswer