Contact opnemen?

Jouw persoonlijke ontwikkeling

Zoals in onze missie en visie tot uitdrukking komt vinden we de persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers erg belangrijk. 

Vrijwilligerswerk in het buitenland op een project waar andere gewoontes en gebruiken zijn stelt je voor verschillende uitdagingen. Je beleeft veel bijzondere, gekke en grappige ervaringen. Het is goed je te realiseren dat vrijwilligerswerk niet alleen maar leuk kan zijn. Misschien mis je je familie en vrienden, kom je lokale gewoontes tegen waar je het totaal niet mee eens bent of word je ziek. Alle vrijwilligers komen vroeg of laat moeilijke momenten tegen. Achteraf blijken dit vaak de momenten waar je het meest van hebt geleerd. 

Willem: "Wanneer je voor een korte tijd naar een project gaat dan is het een beetje als een vakantie. Alles is nieuw en spannend en als iets tegenvalt weet je dat je binnenkort weer thuis bent. Ga je voor meerdere maanden weg dan wordt het project ook je nieuwe thuis. Je hebt bijzondere dagen maar ook gewone dagen. Je hebt mooie periodes maar ook lastige periodes. Ik zie dat alle vrijwilligers die via SAMEN weg gaan periodes kennen waarin het tegenzit, dat hoort erbij."
vrijwilligerswerk begeleiding

Begeleiding door SAMEN

Voor, tijdens en na je verblijf zorgt SAMEN voor persoonlijke begeleiding. Voor je reis vragen we je naar je motivatie en persoonlijke leerdoelen. Wat denk je op het project te kunnen bereiken? Welke kwaliteiten wil je daarbij inzetten? Wat verwacht je dat de reis met je doet.

Tijdens je reis kan je bij je begeleiders terecht om je verhaal te delen en tips te krijgen hoe om te gaan met moeilijke situaties. Je begeleiders hebben vaak in vergelijkbare situaties gezeten. Veel vrijwilligers vinden het fijn om hun verhaal te delen of even te sparren met iemand die de situatie begrijpt.

Na je reis nodigen we je uit voor een terugkomdag waarbij je samen met andere vrijwilligers terugblikt op je vrijwilligerswerk in het buitenland. Wat heb je geleerd? Wat van je ervaring neem je mee bij je nieuwe plannen? Wil je weten wat het effect is van een meeleefervaring op onze deelnemers, bekijk dan de pagina over de 'impact van SAMEN'.

Iris, Bolivia: "Eenmaal in het bestuur heb ik samen met Sanne het Coaching Café georganiseerd. Vier coaches gaven kleine workshops over een coachende begeleidingsstijl. De juiste vragen stellen op het juiste moment, echt luisteren en durven door te vragen. Het was een geslaagde avond waar ik veel energie van kreeg. Ook ben ik mee geweest op het informatieweekend in Assel als staf. Het was bijzonder om weer een nieuwe groep aanstormende vrijwilligers te ontmoeten die met net zoveel enthousiasme als ik het avontuur aan willen gaan. In het weekend heb ik samen met de aankomende vrijwilligers de verwachtingen besproken en informatie gegeven over wat hen eventueel te wachten staat."

Meeleven op een project is een belevenis waar je de rest van je leven aan terug zal denken. Dit kun je onder andere merken aan het grote aantal enthousiaste oud-vrijwilligers die zich nog steeds inzet voor SAMEN, bijvoorbeeld bij het begeleiden van nieuwe vrijwilligers, het organiseren van onze trainingsweekenden of het werken aan onze PR. Wie weet zit jij over een paar jaar in de kerngroep van SAMEN en denk je mee over het beleid van SAMEN en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten!