Contact opnemen?

Voorbereid vrijwilligerswerk doen met straatkinderen

Na je aanmelding bij SAMEN start de voorbereiding, of eigenlijk het SAMEN-traject. Dit begint bij het vinden van een maatje en eindigt tijdens de jaarlijkse terugkomdag. Hieronder staan alle stappen van ons traject beschreven.

maatjes india cultuur vrijwilligerswerk samen buitenland

1. Een reismaatje

SAMEN vindt het belangrijk dat deelnemers in koppels naar een project gaan. Zo heb je altijd iemand om op terug te vallen en je ervaringen mee te delen. Een reismaatje biedt veel voordelen. Misschien heb je al een maatje uit je eigen omgeving. Zo niet dan kan SAMEN je daarbij helpen door een oproepje te plaatsen of iemand voor te stellen als maatje. Je kiest natuurlijk uiteindelijk zelf of je het ziet zitten om op reis te gaan met je nieuw gevonden maatje.  

2. Een project

Op basis van de voorkeuren en talenten van jou en je maatje zoekt SAMEN een geschikt project. Na overleg met jullie schrijven wij een project aan en hoor je binnen enkele weken of je welkom bent in de geplande periode. Je kan in principe op alle momenten in het jaar vertrekken en zo zelf bepalen wanneer vertrekken jou het beste uitkomt.

voorbereiding vrijwilligerswerk

3. Begeleiders en voorbereidings- gesprekken

Jij en je maatje worden gekoppeld aan twee oud-vrijwilligers van SAMEN; zij worden je begeleiders. Met hen plan je drie voorbereidingsgesprekken. In de gesprekken bespreek je verschillende casussen die je kan tegenkomen, bijvoorbeeld over het werken met straatkinderen of het omgaan met cultuurverschillen. Daarnaast kunnen de begeleiders hun ervaringen delen en vertellen hoe zij zijn omgegaan met de uitdagingen die ze tegenkwamen. Ook voor praktische tips kan je bij je begeleiders terecht. Het is wel goed om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent om alle praktische zaken zoals je vliegticket en je visum te regelen.

 

4. Informatieweekend: werken met straatkinderen

Bij dit weekend zijn alle vrijwilligers in voorbereiding op vertrek aanwezig. Je kan dit weekend ook bijwonen ter oriëntatie en kennismaking met SAMEN. Dit weekend organiseren wij 2 keer per jaar. Check snel wanneer het volgende informatieweekend is om erbij te zijn!

5. Andere Kant van Nederland Weekend (AKN)

Het tweede voorbereidingsweekend volg je samen met je maatje ongeveer een maand voor vertrek. Dit weekend leef je mee bij Don Bosco in Amsterdam en bezoek je verschillende maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor dak- en thuislozen, sekswerkers en vluchtelingen in Amsterdam. Tijdens het weekend bespreken we ook nog eens de laatste praktische zaken en krijg je een veiligheidstraining.

Jade: "Tijdens het informatieweekend hebben we het gehad over de achtergrond van straatkinderen. Ik heb hiervan geleerd dat de kinderen vaak te maken hebben met hechtingsproblematiek en dit kan zich op verschillende manieren uiten. We hebben ook gediscussieerd over de verschillende situaties die voor kunnen komen tijdens het werken met straatkinderen. We hebben besproken hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Dat was heel leerzaam. Het zorgt er voor dat je beter over jouw invloed op het project gaat nadenken."

6. SAMENwerkingsovereenkomst

Vlak voor je vertrekt teken je de SAMENwerkingsovereenkomst. Hierin worden de persoonlijke doelen van je verblijf en de afspraken die met SAMEN en het project maakt vastgelegd. Veel maatjes kiezen ervoor om met ouders, vrienden en begeleiders uit eten te gaan om het te vieren. Want na een lange voorbereidingstijd is het dan eindelijk zo ver: je handtekening is gezet, je kan op reis!

vrijwilliger buitenland straatkinderen activiteit

Begeleiding op je project

Op het project heb je contact met de directeur of een staflid dat verantwoordelijk is voor vrijwilligers. Door onze langdurige contacten met de projecten zijn ze gewend aan het ontvangen van SAMEN vrijwilligers. Tijdens je verblijf kan je altijd bij je begeleiders in Nederland terecht voor vragen en advies, bijvoorbeeld door middel van een skypegesprek of een berichtje op Facebook. 

Terug in Nederland

Terug in Nederland houd je samen met je begeleiders een evaluatiegesprek. Daarnaast organiseert SAMEN elk jaar een terugkomdag voor alle vrijwilligers die dat jaar zijn vertrokken. Een mooie gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen. Je krijgt ook de vraag of je het leuk vindt om actief te blijven voor SAMEN. Enthousiaste oud-vrijwilligers zijn erg waardevol voor SAMEN. Activiteiten die je je op je kan nemen zijn:

Erjo: "Toen ik in India arriveerde had ik weinig moeite om mij aan te passen. Maar eenmaal terug in Nederland had ik wel veel tijd nodig om weer helemaal te wennen: ik was enorm veranderd, terwijl alles hier zo normaal was gebleven. Ik vond het daarom heel fijn dat ik bij SAMEN mijn belevenissen kon delen met anderen."
  • Nieuwe vrijwilligers begeleiden;

  • Trainingsweekenden helpen organiseren;

  • Deel uitmaken van ons promotieteam;

  • Je aansluiten bij het bestuur van SAMEN.

Actief blijven bij SAMEN kan altijd maar is niet verplicht.