Contact opnemen?

Wil jij vrijwilligerswerk doen met straatjongeren
in Latijns-Amerika, Afrika of Azië?

SAMEN is een organisatie die jongeren tussen de 18 en de 30 jaar in contact brengt met projecten in het buitenland die zich inzetten voor straatkinderen en straatjongeren. Je kan als vrijwilliger voor een periode van 3 tot 8 maanden meeleven en meewerken op een project. Tijdens je verblijf ervaar je hoe het is om in een land buiten Europa te leven en ondersteun je de medewerkers van je project.

Maud, Bolivia: “Als vrijwilliger heb je de vrijheid om iets extra’s te organiseren voor de kinderen. Wij wilden graag een gezellige middag organiseren waarin de kinderen al hun energie kwijt konden. Met een glijmat en waterballonnen hebben we een groot watergevecht georganiseerd. Het was een hele gezellige middag!"

Je bent een extra ondersteuning, helpt bij de studie of huiswerk en biedt hand en spandiensten. Door jouw aanwezigheid kan je net even wat extra’s bieden voor de kinderen en jongeren op het project. Zo heb je de ruimte om zelf activiteiten te organiseren, waarbij je je eigen talenten in de strijd kan gooien. Van creatieve activiteiten tot een watermiddag, van een voetbal toernooi tot een musical organiseren: alles is mogelijk!

Groepsreis

groepsreis India straatkinderen vrijwilligerswerk

Iedere zomer organiseert SAMEN een groepsreis. Hierbij gaat een groep van ongeveer 12 jongeren voor een uitwisseling van een aantal weken naar één of meerdere projecten in een van onze partnerlanden. De groepsreis is bedoeld als culturele uitwisseling waarin kennismaking met projecten, uitwisseling van ervaringen en organiseren van leuke en leerzame activiteiten centraal staan. Meer weten over de groepsreis? Ga dan naar de groepsreispagina

Voorbereiding en begeleiding

Wil je voor langere tijd naar een project of mee met de groepsreis? Bij SAMEN kan je rekenen op een gedegen voorbereiding en persoonlijke begeleiding. SAMEN biedt ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en kan bouwen op een netwerk van stabiele projecten. Meer over de werkwijze van SAMEN lees je onder het kopje 'waarom SAMEN?'. Op de voorbereidingspagina lees je meer over onze voorbereiding.

Waar moet ik aan voldoen om via SAMEN naar een project te gaan?

  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar;
  • Je onderschrijft het belang van een goede voorbereiding en verantwoord vrijwilligerswerk;
  • Je bent bereid deel te nemen aan het gehele SAMEN-traject;
  • Je wilt in overleg met ons nadenken over hoe je vanuit een bescheiden gastrol een bijdrage kan leveren aan een project;
  • Je bent enthousiast, je kijkt met een open blik naar de wereld om je heen en je kan verantwoordelijkheden op je nemen.

Je gaat werken met een kwetsbare doelgroep. Daarom vragen wij van alle deelnemers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Meer weten?

Sanne, India: "Ik ben heel blij dat ik de kans heb gegrepen om een periode in een vreemde cultuur mee te leven. Je gaat ook anders over je eigen cultuur nadenken als je er een stapje vanaf neemt en vanaf een afstand er eens kritisch naar kan kijken."

Ben je na het lezen van deze informatie enthousiast geworden en wil je meer weten over de mogelijkheden bij SAMEN? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, meld je aan voor het eerst volgende informatieweekend, of kijk nog even verder rond op onze website. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de projectenpagina om een goed beeld te krijgen van de activiteiten op een project, lees eens een ervaring van een oud-vrijwilliger of check onze best practice voorbeelden.

vrijwilligerswerk buitenland