Contact opnemen?

Jonge en ervaren organisatie

SAMEN is een organisatie voor en door jongeren. De begeleiding van vrijwilligers, de trainingsweekenden en andere activiteiten worden georganiseerd en gedraaid door oud-vrijwilligers. Dit alles onder toezicht van één professionele betaalde coördinator. 

Reina, Bolivia: "Ik vond het heel leuk dat mijn begeleiders zelf ook weg waren geweest. Je merkte het enthousiasme in hun verhalen, ze konden je goed helpen door praktische tips te geven en dachten mee vanuit hun ervaring in keuzes die je moest maken. Daarnaast kennen zij straatkinderen en straatjongeren doordat ze er zelf mee hebben gewerkt en ze kennen de cultuur van het land. Hierdoor ging voor mij mijn toekomstige avontuur veel meer leven!"

Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor begeleiding door enthousiaste ervaringsdeskundigen. Je begeleiders weten uit eigen ervaring tegen welke uitdagingen je als vrijwilliger kan aanlopen en kunnen je zo gerichte tips en adviezen meegeven. Ten tweede zorgt het voor constante vernieuwing. Teruggekeerde vrijwilligers komen vaak met verbeterpunten en door betrokken te blijven kunnen zij deze in samenwerking met ons realiseren. Ten derde zorgt het werken met vele vrijwilligers ervoor dat de organisatiekosten van SAMEN laag blijven. Hierdoor is vrijwilligerswerk in het buitenland via SAMEN toegankelijk.

Lees meer over SAMEN en het kernteam.

Relatie met onze projecten

Relatie projecten straatkinderen vrijwilligerswerk buitenland india

SAMEN is onderdeel van de wereldwijde organisatie Don Bosco. De projecten waar je als vrijwilliger heen gaat zijn, met enkele uitzonderingen daargelaten, ook Don Bosco projecten. Hoewel we onderdeel zijn van hetzelfde netwerk zijn de partnerprojecten zelf verantwoordelijk de eigen organisatie en financiering. SAMEN is niet verantwoordelijk voor de partnerprojecten en is geen financier voor de projecten. SAMEN heeft afspraken met betrekking tot het sturen van vrijwilligers gemaakt met de projecten. Onze rol ligt bij het bemiddelen tussen vrijwilligers en de projecten. 

De projecten die niet onder de Don Bosco organisatie vallen waar we mee samenwerken zijn projecten waarvan wij de directeur persoonlijk kennen, bijvoorbeeld doordat dit een oud-SAMEN vrijwilliger of een oud-medewerker van Don Bosco is. 

Een overzicht van alle projecten vind je op onze projectpagina.

Langdurige samenwerking

Al meer dan dertig jaar brengt SAMEN vrijwilligers in contact met projecten wereldwijd. Met veel van onze projecten werken wij dan ook al jarenlang samen. Deze projecten hebben door de tijd heen veel vrijwilligers van SAMEN ontvangen en zijn hier dus aan gewend. Dit heeft geresulteerd in een goede band tussen SAMEN en de projecten.

Persoonlijk contact

SAMEN vindt het belangrijk om te weten waar zij haar vrijwilligers naar toe stuurt. Daarom onderhouden wij persoonlijk contact met de projecten. De coördinator van SAMEN belt, mailt of skyped regelmatig met de partnerprojecten. De coördinator bezoekt daarnaast jaarlijks een aantal projecten. Deze bezoeken zijn een belangrijk moment ter evaluatie en voor het maken van nieuwe afspraken. Voor elke groepsreis maken de begeleiders van de reis rond februari een kort bezoek ter voorbereiding van de reis.  Daarnaast is er constante vernieuwing en nieuwe, actuele informatie over de projecten doordat vrijwilligers van SAMEN na thuiskomst vaak betrokken blijven.