Contact opnemen?

Je kent ze wel, de aandoenlijke plaatjes van westerse vrijwilligers met Afrikaanse kindjes. Misschien vind je het leuk en schattig, misschien vraag je je af of de vrijwilliger wel de juiste motieven heeft. Het is goed om je af te vragen of je ook vrijwilligerswerk in het buitenland zou doen wanneer je geen foto's zou kunnen posten op Instagram of Facebook. Wat zijn volgens SAMEN wel en geen goede motieven om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? We zetten ze voor je op een rijtje.

Twijfelachtige motieven

De volgende redenen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen vinden wij twijfelachtig. Wanneer één of meerdere redenen een belangrijke drijfveer zijn om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, is het verstandig om er nog eens goed over na te denken.

voluntourism

1. Het staat goed op je CV

Het is natuurlijk mooi meegenomen dat werkgevers een buitenlandervaring positief beoordelen. Het is echter een slecht teken wanneer je CV je belangrijkste drijfveer is. Alleen met enthousiasme en positieve inzet ga je de uitdagingen van vrijwilligerwerk aankunnen.

2. Je wil arme kindjes in Afrika redden uit de ellende

Verwacht geen zielige kindjes met een vlieg op hun neus die hopeloos wachten op jouw hulp.

3. Je wil bijdragen aan de structurele ontwikkeling van Bolivia

Als vrijwilliger ben je slechts tijdelijk te gast op een project. Een positieve bijdrage leveren kan zeker, maar verwacht niet teveel.

4. Je wil dat de kinderen in Swaziland je over 10 jaar nog herinneren

Het gaat niet er niet om dat de kinderen jou herinneren. Als tijdelijke vrijwilliger is het belangrijk om het belang van de kinderen voorop te stellen. Onder andere door de kinderen niet volledig aan jouw te binden maar samen te werken met de staf van het project.

5. Je wil een nieuwe Facebook profielfoto

Dit spreekt voor zich, de kinderen op het project zijn geen schattige foto opvulling.

6. Je wil thuiskomen met spannende verhalen

Vrijwilligerswerk in het buitenland is een spannend avontuur. Maar wanneer je voor lange tijd ergens heen gaat wordt het project ook je nieuwe thuis. En je thuis is niet altijd spannend, je moet ook gewoon de was doen en schoonmaken.

Vrijwilligerswerk Afrika

7. Je wil alle toeristische hoogtepunten van Kenia en Tanzania ontdekken

Natuurlijk is het mogelijk om toeristische uitstapjes te maken, dat zijn de mooie ervaringen van het leren kennen van de cultuur. Wanneer je via SAMEN naar een project gaat ligt echter het zwaartepunt echt bij het doen van vrijwilligerswerk.

8. Je bent overspannen en wil tot rust komen in Ecuador

Vrijwilligerswerk in het buitenland is een flinke uitdaging, ook voor jongeren die vanuit een stabiele situatie vertrekken. Zeker niet de omgeving om je eigen trauma's te verwerken.

Een positieve motivatie

Maar hoe kan het dan wel? Er zijn ook positieve redenen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Het is nog steeds belangrijk je goed voor te bereiden maar met een positieve motivatie ben je al goed op weg. Hier enkele voorbeelden:

1. Je wil jezelf beter leren kennen in een vreemde omgeving

2. Je wil uit je comfortzone stappen van je Nederlandse leven

3. Je wil onderdompelen in een nieuwe cultuur voorbij de toeristische hoogtepunten

4. Je wil ontdekken of mensen echt arm zijn in een sloppenwijk

5. Je wil vanuit een bescheiden gastrol een steentje bijdragen aan een betere wereld

6. Je wil uitwisseling met kinderen en jongeren in een andere cultuur

7. Je wil jezelf ontwikkelen en zelfstandiger worden

8. Het lijkt je gewoon heel erg tof