Contact opnemen?

Young Africa, een van onze partners, bestaat 20 jaar. Charèl, oud-vrijwilliger bij Young Africa Zimbabwe, vertelt over haar tijd op het project en de indruk die Young Africa op haar gemaakt heeft. #gefeliciteerd

In 2017 ben ik, Charèl van den Elsen, via SAMEN in contact gekomen met Young Africa, een training skill center voor Afrikaanse jongeren. Door mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening had ik de kans om samen met mijn maatje Anne ruim vier maanden werkzaam te zijn op het training skill center in Chitungwiza, Zimbabwe. Daar leerden wij onder andere Dorien en Raj kennen. Twee voor mij, inspirerende mensen.

oprichting young africa

Hoe het begon

In 1998 vertrokken Dorien en Raj naar Zimbabwe om daar hun idealen te verwezenlijken. Een aantal jaren daarvoor leerden zij elkaar kennen op een project in Kenia, waar Dorien en Gonneke destijds ook via SAMEN terecht waren gekomen voor vrijwilligerswerk.
De sterke behoefte van Dorien en Raj om jongeren te helpen groeide uit tot een organisatie met een unieke werkwijze en een bekroonde methode. Zo ontving Young Africa als eerste Nederlandse NGO de UNESCO-UNEVOC erkenning en hebben zij zich inmiddels in zes landen in zuidelijk Afrika gevestigd met meerdere locaties.

vrijwilliger in afrika

Tijdens ons verblijf in Zimbabwe hebben wij mogen genieten van de gastvrijheid van Dorien en Raj. Zo hebben we meerdere malen gevraagd en geluisterd naar de avonturen die zij beleeft hebben tijdens hun zoektocht naar een betere toekomst voor Afrikaanse jongeren. Wat mij persoonlijk aansprak in de verhalen was hun doorzettingsvermogen, sterke idealen en liefde voor elkaar en Afrika. Geen malaria infectie, gebrek aan contact met het thuisfront of gebrek aan financiële middelen kreeg hen klein. Door deze verhalen kreeg ik weer eens bevestigd: wanneer je ergens echt in gelooft, en met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen, kan je grote prestaties leveren en veranderingen teweeg kan brengen.

vrijwilligerwerk afrika

Dromen waarmaken

Wat ik zelf in deze relatief korte periode heb mogen ervaren tijdens mijn werkzaamheden (het opzetten van een student parliament) is dat de idealen die Dorien en Raj dragen als vanzelf worden overdragen naar hun studenten. Zo leerde ik veel ambitieuze studenten kennen met ieder hun eigen dromen. Zij leerden hun dromen waar te maken en vertrouwen te hebben in de toekomst.

In de afgelopen 20 jaar is er veel gebeurt en is Young Africa uitgegroeid van een ideaal tot een organisatie van wereldklasse. Nieuwe opleidingslocaties, uitbreiding naar andere landen, samenwerkingen met diverse partners en vele jongeren met een erkent diploma op zak!

Om de afgelopen 20 jaar te vieren geeft Young Africa op zondag 30 september 2018 een feest en SAMEN zal hierbij aanwezig zijn om Young Africa persoonlijk te feliciteren.

 

Namens alle vrijwilligers van SAMEN willen wij Young Africa feliciteren met het 20-jarig jubileum!

Klik hier voor meer informatie over de unieke werkwijze van Young Africa en het 20 jarig jubileum.

vrijwilligerswerk afrika